o všem dobrém jj:-)

Dobrý Pastýř

2. 5. 2012 18:29
Rubrika: Láska

 

 

4. neděle velikonoční - B - 2012

4. neděle velikonoční je už tradičně nedělí dobrého Pastýře a povolání. Dnešní biblická čtení jsou plná Boží lásky – starostlivosti, dobroty a péče, a to je, myslím, pro nás velkou útěchou – nebo to potřebujeme slyšet. Ano, Bůh nás miluje, stará se o nás a Bůh nás v Ježíši Kristu také vede. Už samotné spojení pojmů Dobrý Pastýř, myslím, v nás evokuje něco pozitivního, utěšujícího  – slova „dobrý“ i „pastýř“ jsou nám známá, srozumitelná a velmi blízká. Můžeme říci díky Bohu, že dokážeme rozpoznat a také pocítit, co je dobré a co je zlé. Díky Bohu, že On vložil do nitra každého člověka tuto schopnost: my rozpoznáme a pocítíme dobrého člověka, dobrou náladu, dobrou reakci, dobře připravenou práci, dobrou knihu, dobré víno, dobré jídlo … A je radost, když můžeme říci:  „To se povedlo…, to je nebo bylo dobré…“.

Když nejsou dobré věci nebo jídlo – s tím se ještě nějak vyrovnáme. Hůře se nám ale přijímá skutečnost, když se dobro nebo dobrota míjí s člověkem, když nám u něj chybí  - to zamrzí, to zabolí. Je to proto, že nám v takovém případě chybí to přirozené a základní, co od člověka stvořeného k Božímu obrazu a podobě očekáváme. A neprojeví - li se skrze člověka tato – můžeme říci přirozená i Boží dobrota – pak něco není v pořádku. Být dobrým člověkem, mít dobré srdce, mít dobré úmysly – to dělá člověka člověkem (nejenom dobré a pěkné šaty – jak se říká…). Ano, bohatství dobra, pravdy a lásky dostal člověk jako dary k užívání proto, aby skrze nás, křesťany, byl svět krásnější, lepší, abychom se společně o dobro snažili, dobro cítili. Konec konců Bůh při stvoření člověka „viděl, že je to velmi dobré“.

Ale my víme a bohužel zakoušíme, že na zemi a mezi lidmi není jen dobro, ale také to špatné – zlo. Máme možná stále více dobrých kvalitnějších věcí – mobilů, počítačů atd., ale je a můžeme říci, že je okolo nás stále více dobrých, kvalitních, poctivých, zodpovědných, upřímných, pravdivých lidí? A možná si dnes můžeme položit ruku na srdce a položit si na srdce i otázku: Jsem já a můžu o sobě říci, že jsem dobrý člověk? Dobrý správce, hospodář, pastýř těch, za které zodpovídám?

„Já jsem dobrý pastýř a znám své ovce…“, říká nám dnes Ježíš. Nechtěl nám tím říci právě to, že ho jako dobrého Pastýře potřebujeme? Že potřebujeme stále jeho vedení, příklad, jak žít, jak vést dobře život svůj i život druhých nebo těch, kteří jsou nám svěřeni?

Ježíš si mohl jako jediný dovolit říci „já jsem dobrý Pastýř a za své ovce dávám život“. A to, nakolik my následujeme a známe Krista, se pozná právě podle naší dobroty, lásky, obětavosti, podle toho, že zachováváme jeho přikázání a snažíme se žít svůj každodenní život tak, jak ho žil On – jaký nám dal příklad. Pak můžeme pravdivě říci: Ježíš je můj dobrý Pastýř, dobrý Pastýř, kterému důvěřuji, a On naplňuje můj život, nic mi nechybí. Protože kde je Bůh – Láska, tam nic nechybí. Tam je cesta, pravda i život.

Zobrazeno 1336×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková