o všem dobrém jj:-)

Naše srdce ať hoří!!

2. 6. 2009 17:54
Rubrika: Promluvy

 

 

Slavností seslání Ducha svatého končí velikonoční období. Tam, kde něco končí, vždy něco nového začíná. Celým obdobím liturgického mezidobí, jež následuje, nám chce být Duch svatý nablízku a my se v síle Ducha můžeme vlastně radovat nejen o velikonocích, ale celý liturgický  rok.

 

Duch svatý se nám představuje na mnoha místech a v mnoha podobách. Jako Těšitel, Přímluvce, Oheň, Holubice, Pravda a také jako mocný a podivuhodný Tvůrce, přítomný u každého dobrého díla.

 

Duchem svatým začíná i končí celé Písmo svaté. V knize Genesis čteme, že Duch Boží se vznášel nad hlubinami země i nad vodami, utvářel svět a vdechl člověku život (Gn 1). V závěrečné knize Zjevení sv. Jana zase čteme, že Duch i milovaná nevěsta Církev s touhou volají: Přijď Pane Ježíši (Zj 22, 17).

 

Duch svatý je přítomen v Písmu a stejně je přítomen i v dějinách celého stvoření, od počátku až do završení věků. On je ten, který všemu dává život, vlévá sílu a také lásku. Vždyť pravá nadpřirozená láska je nám dána jedině skrze Ducha svatého (Řím5, 5) a jen s ní dokážeme plnit Boží vůli. Tento dar lásky, spolu s vírou a nadějí, jsme dostali při svatém křtu, a víme, že křestní dary je třeba neustále rozvíjet a  skrze ně  posvěcovat tento svět.

 

Ti, kdo jsou Kristovi nechávají se vést jeho Duchem, (Řím 8, 14) a kde je Boží Duch tam je svoboda člověka, (2Kor 3, 17) svoboda od zla a hříchu, a svoboda pro každé dobré dílo. Jsme tedy povolání být spolutvůrci dějin, proto se dnes znovu s důvěrou a odvahou otevřme působení Ducha svatého.

 

Každý dobrý dar přichází k člověku shora od Boha a je nám dáván k všeobecnému užitku. (1 Kor 12,7) K čemu by byla zapálená svíce v prostoru kde nikdo není? Možná svítí, stravuje sebe sama ale nikomu nepřináší užitek. Dary Ducha svatého předpokládají společenství, kde se jeden druhému jako bratři a setry snažíme pomáhat.

 

Kdyby Bůh byl jenom jeden, osamocený, byl by nesmyslný a pro nás absolutně zbytečný. Podstatou třetí božské osoby je, že vychází z Otce i Syna, vychází a dává se nám, proto dnešní slavnost. Děkujeme Bohu v Trojici, že se s námi dělí sám o sebe, o svou podstatu, o to nejniternější, a i v tom máme Boha v Trojici jako jeho milované děti napodobovat, dělit se o vše s bližními.

 

Světlo každé svíce směřuje vždy vzhůru, i my dnes pozvedáme své srdce k Bohu, k jeho trůnu, kde vládne náš Spasitel Ježíš po Boží pravici, ten se za nás přimlouvá, abychom na základě boží milosti a toho, co si vyprosíme, dokázali vydávat svědectví křesťanského života.

 

Bůh se nám dává často poznávat v obyčejným symbolech. Takovým symbolem je i svíce. Vosk pevně chrání a splývá s knotem, tak jako je Ježíš jedno se svým Otcem, a díky vosku může zapálený knot a celá svíce hořet. Tak i Bůh hoří sám v sobě i k nám ustavičnou láskou díky Duchu svatému. Svaté Kateřině Sienské Ježíš ve zjevení řekl: „ Budeš-li tím, čím máš být můžeš zapálit celý svět.“ Ježíš nám i v evangeliu říká, buďte světlem světa, a vaše světlo, tak ať svítí před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a velebili za to  Otce v nebesích.

 

Kéž se necháme zapálit ohněm Boží lásky, otevřeme se  a naše srdce ať hoří, není nic krásnějšího než hřejivý pocit u srdce, z toho, že Bůh je se mnou a já se dokážu o svou dobrotu, kterou Bůh do mě vložil  dělit s druhými. Ducha neuhášejme ale rozněcujme, především vroucí modlitbou a skutky milosrdenství.

 

 

 

Zobrazeno 739×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková